Hије могућa новa међународнa конференцијa о промјени Дејтонa

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да није сигуран да је могуће одржавање неке нове међународне конференције о промјени Дејтонског мировног споразума.

Коментаришући изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је неопходна доградња Дејтонског споразума, Додик је навео да је најважнији дио тог споразума Устав БиХ и да за његову промјену постоји јасна процедура.

Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да је све на БиХ и да се процедуре морају поштовати.

"Ми инсистирамо да се из Уставног суда избаце стране судије и да држављани БиХ обављају те дужности. У Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има право на Суд и Тужилаштво. Треба да се договоримо о њиховом обиму и да их ставимо под уставну категорију", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске истиче да је у БиХ заустављен привредни раст и да, како каже, нема фирме која није у страху од судија и тужилаца.

Уколико лидеру СДА и бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу одговара да има судије и тужиоце који ће "гањати" Србе и подносити кривичне пријаве или оптужнице за референдум, каже Додик, то је онда друга прича.

"Ако буде тих оптужница, а има најава да хоће, многе ствари ће се промијенити у БиХ", поручио је Додик.

Он је оцијенио да је ситуација у БиХ веома лоша, а настала је злоупотребом Изетбеговића који је покушао да "игра игру којој није био вичан ни доличан".

Додик је навео да је "Изетбеговић испао веома неозбиљан и лошег карактера" и да то је оно што спречава било какво даље кретање.

Предсједник Српске истиче да се у БиХ мора ријешити неколико важних питања, јер постоји шанса да се на плану економије побољшају могућности, док се на политичком плану БиХ мора ријешити страних судија у Уставном суду уколико хоће да иде даље.

"Ситуација у БиХ коју имамо је противуставна и она мора да буде доведена у стање Устава. Овако је ситуација са проблемима и кризама које трају", рекао је Додик.