Радојичић - Фергусон: Циљ пројекта "Лајф" - боље и јефтиније пословно окружење

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је боље, јефтиније и транспарентније пословно окружење основни циљ пројекта "Лајф", који подразумијева реформе процедура у градској администрацији и привлачење страних инвестиција.

Говорећи о овом пројекту, који Град проводи у сарадњи са групацијом Свјетске банке, Међународном финансијском корпорацијом /ИФЦ/ и уз финансијску подршку Амбасаде Велике Британије, Радојичић је рекао да је ИФЦ консултант на идентификацији административних баријера и поједностављивања услова за живот бизнис сектора.

Он је појаснио да су приоритети на том плану и убрзаније процедуре добијања грађевинске дозволе, на шта је било највише примједби пословних људи и грађана.

"Циљ је да из овог процеса изађемо са поједностављењем процедура и да се гдје год је могуће укину непотребне таксе и изврши појефтињење", рекао је Радојичић након састанка са британским амбасадором у БиХ Едвардом Фергусоном, коме је захвалио на подршци.

Фергусон је рекао да је циљ пројекта "Лајф" да омогући привредницима и компанијама да се лакше региструју и отварају нова радна мјеста.

Он је навео да је план да се у наредних годину дана дође до значајних смањења цијена пословања за компаније, односно нижих цијена регистрације за 10 одсто, и смањење времена за добијање дозвола за регистрацију око 20 одсто.

"То смо постигли већ у Сарајеву и надамо се да ћемо исто постићи и у Бањалуци", рекао је Фергусон.

На састанку Радојичића и Фергусона у бањалучкој Градској управи разговарано је и о пословном окружењу, ИТ сектору, развоју индустријских зона и земљишно-књижној евиденцији.